Skip to main content

Om du är en skidåkare har du förmodligen undrat hur du ska komma igång. Här är en översikt över skidåkningens historia, utrustning, tekniker och mer. Efter att du har läst informationen nedan kan du välja att lära dig mer om skidåkning eller bli expert inom sporten. Oavsett om du gillar spänningen med att rusa nerför backarna eller bara vill förbättra din teknik, är skidåkning en utmärkt sport att lära dig. Den här artikeln kommer att lära dig grunderna i sporten och ta dig på väg mot en livslång skidglädje.

Ursprung

Trots sitt moderna namn har skidåkning skandinaviska rötter. Ordet ’ski’ kommer från det nordiska ordet ”skid”, som betyder ”träpinne”. Det är ett sammansatt ord i Norge, där det används för att beskriva skidåkning och snowboard. Forntida ristningar i norrön visar guden Ullr rida på skidor, och andra nordiska myter skildrar skidor och snowboard som ett sätt att korsa snön. I hela Skandinavien spred sig sporten från att vara en sport för allmogen till att vara en nödvändighet. Under medeltiden använde de samiska urbefolkningen i den skandinaviska vildmarken skidåkning för att resa långa sträckor över tundran. De hade specifika skidbataljoner.

Stilar

Det finns olika stilar av skidåkning. Beroende på terrängen kan du tävla i halfpipe, freestyle, alpint eller freestyle. Oavsett namn har skidåkning varit populärt i århundraden. Varje skidstil är väldigt olika och beror på kroppens förmåga och komfortnivå. Läs vidare för att lära dig mer om varje stil. När du väl lärt dig vilken stil som passar dig bäst är du på god väg mot en fantastisk skidsemester!

Utrustning

Som namnet antyder innebär skidåkning en hög utrustningsnivå. Faktum är att du behöver minst ett par skidor och en snowboard om du vill prova på terrängskidor. Du bör också köpa ett första hjälpen-kit och en transceiver om du planerar att åka in i backcountryn. Kläder ska vara vattentäta och lager. Under dina första skidresor är det extra viktigt att packa lager. Har du aldrig åkt skidor tidigare bör du prova att hyra utrustning.

Tekniker

En mängd olika skidtekniker kan vara till hjälp för att avancera din skidkarriär. Några av de viktigaste teknikerna att bemästra inkluderar dubbelstångsanläggning, parallell hoppstart, hockeystopp och bakåtsidning. Följande är bara några av de mer populära teknikerna. Läs vidare för att lära dig mer. Tekniker för skidåkning är inte svåra – de kräver bara träning! Nedan listas några av de viktigaste. Dessa tekniker kan hjälpa dig att gå snabbare!

Säkerhet

För att garantera säkerheten när du åker skidor bör du sakta ner när du kommer in i en korsning av leden. Titta uppför och stanna vid kanten av leden innan du fortsätter. En skidåkare måste också sakta ner om de ser någon i backen framför sig. Vid en olycka ska skidåkaren larma räddningstjänsten om olyckan. Säkerhet under skidåkning är en prioritet för alla skidåkare och bör inte äventyras av rädsla eller spänning. Om du har varit med om en olycka kan säkerhet under skidåkning hjälpa dig att undvika allvarliga skador.