Skip to main content

Komposition är grunden för fotografi. När du har bemästrat kompositionen kan du lära dig mer om kamerainställningar och efterbehandling. Du kan också prova olika typer av fotografering. Lär dig mer om färgfotografering. Om du gillar att ta bilder av olika motiv i olika färger, prova att lära dig om olika typer av fotografering, inklusive landskapsfotografering. Här är några tips för att komma igång med fotografering:

Komposition är den viktigaste grunden för fotografi

Grunden i all fotografering är komposition, som handlar om att sätta ihop objekt i ett foto. Komposition kan vara subjektiv, men en välkomponerad bild kan förvandla en vanlig scen till en fängslande bild. Även om det finns många regler för att skapa en bättre komponerad bild, är nyckeln att hitta det som fungerar bäst för dig. För att komma igång, studera mästarnas arbete och ta så många fotografier du kan.

Kamerainställningar

När du fotograferar är det viktigt att känna till kamerans inställningar, eftersom vissa kommer att fungera bättre än andra. En kamerans slutartid påverkar till exempel mängden ljus som når sensorn. Du kan välja att fotografera i slutarprioritetsläge, vilket ger dig manuell kontroll över slutartid, bländare, ISO och rörelse. Den sistnämnda inställningen är mest lämplig för att ta bilder i svagt ljus, eftersom det sparar en betydande mängd ljus samtidigt som det ökar chanserna att få rätt exponering.

Efterbehandling

Vid efterbehandling ändrar fotografer utseendet på ett foto med hjälp av programvara på sin dator. Rå kamerasensordata skiljer sig mycket från JPEG, som bearbetas automatiskt av din kamera. RAW-bilder kräver efterbearbetning för att ge bästa resultat. I den här artikeln kommer vi att ta en titt på de olika efterbearbetningsmetoderna. Att välja rätt metod beror på dina preferenser. Här är några av de vanligaste:

Färgfotografering

Färgfotografiets historia går tillbaka till början av artonhundratalet, då fotografer använde tre olika linser och tre olika filter för att skapa tre separata fotografier samtidigt. Dessa kameror hade drop-back-mekanismer som gjorde processen att byta filter och emulsioner snabbt och enkelt. I början av nittonhundratalet föreslog Louis Ducos du Hauron en ”smörgås” av färger – det blåkänsliga lagret skulle vara på toppen, medan det gröna känsliga lagret skulle vara på botten. I början av 1900-talet hade färgfotografi blivit vanligt, och i början av 1990-talet använde de flesta publikationer det.

Brottsplatsfotografering

Processen att ta bilder på brottsplatser innefattar flera steg. Att fotografera på en brottsplats kräver en exceptionell teknisk skicklighet och kunskap om fotografering. Fotografier från brottsplatser anses ofta vara fysiska bevis i domstol. Kriminaltekniska fotografer bör vara kunniga i dessa aspekter och veta hur man bearbetar dem på rätt sätt. Här är några steg för att säkerställa ett tydligt foto. Identifiera först scenen. Ett brottsplatsfotografi ska vara oförändrat.

Stillebensfotografering

Nyckeln till framgångsrik stillebensfotografering är ljus. Det finns några grundläggande saker du bör veta innan du skjuter ett stilleben. Du kan behöva investera i ett stativ för att undvika kameraskakningar. Om du inte fotograferar i en studio kan du använda din befintliga kamera. Du bör dock se till att använda ett så robust stativ som möjligt. Om du inte vill köpa ett stativ som är för tungt för din kamera, överväg att använda en smartphonelinsfäste.

Flygfotografering

Flygfotografering är en populär metod för att ta bilder av landskap och andra föremål från himlen. Huvudprodukten av flygfotografering är ett högupplöst digitalt färgfoto, även om dessa bilder också kan tas i svartvitt, nära infrarött och andra varianter. Traditionellt tas flygfoton från en höjd av 10 000 fot, som täcker cirka två kvadratkilometer av jordens yta. De kan användas för att bestämma en plats exakta koordinater, och National Geodetic Survey använder också Light Detection and Ranging-teknik.